De lege hemel. Over eenzaamheid
Het nieuwe boek van filosoof en essayist Marjan Slob gaat over eenzaamheid. Op een lichte, luchtige wijze verkent ze dit zware thema. Eenzaamheid ontstaat door een tekort aan verbondenheid. Het is een typisch menselijk talent, het vergt immers zelfreflectie en voorstellingsvermogen.
Als voorproef maakte ik dit filmpje waarin Marjan een paar prikkelende passages voorleest. Met een verwijzing naar David Bowie, een volleerd gids in het omgaan met eenzaamheid. (oktober 2020)


De lege hemel. Marjan Slob

 

 

ApneuMagazine juni 2020

 

Eindredactie ApneuMagazine
Sinds enige tijd verzorg ik de eindredactie van ApneuMagazine, het kwartaalblad van de ApneuVereniging. Daarin verschijnen verhalen over obstructief slaapapneu. Apneu betekent letterlijk: geen lucht (a-pneu). Ongemerkt hebben mensen lange ademstops in hun slaap, doordat hun luchtpijp wordt afgesloten. Daardoor slapen ze slecht en krijgen hun organen te weinig zuurstof. Zonder behandeling heeft dat op den duur vervelende gevolgen voor de gezondheid. In het magazine kunnen leden van de ApneuVereniging lezen hoe hiermee om te gaan.
(juni 2020)

 

 

Kantoorgenoot gezocht
Er komt een werkplek vrij in mijn kantoor. Ik zoek een zzp'er die graag een paar dagen per week buitenshuis werkt. Ik heb te bieden: een mooie, lichte ruimte met uitzicht op een oude kloostertuin. Ben of ken jij iemand die interesse heeft? Bel of mail gerust. (augustus 2019)

PS: De ruimte is ook geschikt om cursussen te geven. Stoelen, tafels en whiteboard zijn aanwezig.

 

werkplek te huur

 

 

  train du desert

Train du Désert
Ik mocht een weekje mee met de Train du Désert, een kleurrijke trein voor toeristen die dwars door de Mauretaanse Sahara rijdt. Hoogtepunten van deze fantastische trip zijn een bezoek aan de ijzerertsmijn en een verblijf in een tentenkamp bij de grootste monoliet van Afrika. En niet te vergeten de ontmoeting met de ijzerertstrein, met 2,5 km een van de langste treinen ter wereld.
Bekijk het in deze trailer en een korte informatieve film die ik maakte. (juli 2019)

 

 

Toiletbouw in Afrika
De basisschool van Edebay, een arme wijk in de Mauritaanse stad Atar, heeft een nieuw toilettengebouw gekregen.
Holland Africa Tour
zorgde voor de financiën via crowdfunding, de naastgelegen camping Bab Sahara nam de coördinatie van het bouwproces op zich.
Ik maakte er een serie korte films van.
(april 2019)

toiletten school

 

 

 

rugzak d'trash

 

d'Trash
Voor het tassenlabel d'Trash maakte ik deze korte promotiefilm van hun stoere rugzak. Handgemaakt van gerecycled materiaal. (september 2018)

 

 

 

 

  Zwart-wit film '8'
In minder dan 36 uur maakte ik samen met een kleine crew de korte fictiefilm '8', met regisseur Andrew Vandaele. De film is volledig in zwart-wit geschoten. Ik deed het camerawerk en de montage. Inmiddels is de film geselecteerd voor drie filmfestivals in Berlijn, New York en India (Berlin Flash Film Festival, A Rebel Minded Festival en Lake View International Film Festival). Hopelijk volgen er nog meer! (juli 2018)

eight filmposter

 

 
Still uit de film Under a foreign sun

Under a foreign sun
Met regisseur Joulie Nakzi en twee acteurs maakte ik deze tragische muziekvideo. Camerawerk en montage kwamen voor mijn rekening. De film kwam tot stand tijdens het Kino Kabaret Budapest. (mei 2018)

 

 

 

 

 

Belofte aan de aarde
Keramiste Ine van Gaalen is de bedenker
van een ritueel voor Nijmegen Green Capital 2018. Op ongebakken kleitabletten kunnen mensen een intentie voor een groene leefstijl schrijven en aan de aarde teruggeven.
Hoe dat werkt, legt ze uit in dit filmpje. (april 2018)

 

Ine van Gaalen

 

 

Dineke de Velde Harsenhorst

 


De Pelgrim

Dineke de Velde Harsenhorst maakte het lied 'De Pelgrim', geïnspireerd op de route van de Walk of Wisdom. Samen maakten we deze muziekclip. (november 2017)
 

Tassengevecht
Voor tassenmaakster Chris de Geus maakte ik dit filmpje over haar werk. Tot januari 2018 ook nog te zien op de expositie van 'Made in Nijmegen' in het Valkhofmuseum. (oktober 2017)


De Geus tassen
 

Kino Munchen

Kino Kabaret
Tien dagen deed ik mee aan 'KinoM', een internationaal festival voor filmmakers in München. Tijdens een Kino Kabaret komen acteurs, regisseurs, editors, scriptschrijvers, geluid- en lichtprofessionals bij elkaar om in korte tijd een (fictie)film in elkaar te draaien. Voor acht films deed ik het camerawerk, drie films heb ik gemonteerd. Hier een compilatie van enkele films. (september 2017)

 

 

Doen of laten?
Soms kun je dingen beter laten dan doen. Zeker in de zorg. Onderzoekers van IQ Healthcare stelden een lijst op met 66 verpleegkundige handelingen die overbodig en soms zelfs schadelijk zijn. Dagelijks zwachtelen en aantrekken van steunkousen bijvoorbeeld. Onnodig vaak polsslag en temperatuur meten. Verband doen op gesloten operatiewonden. Niet doen kan geld, tijd en leed besparen. Voor het septembernummer van vakblad Nursing sprak ik hierover met onderzoeker Hester Vermeulen. (september 2017)

 

 

Walk of Wisdom

 

Walk of Wisdom
Voor de stichting Walk of Wisdom maakte ik dit filmpje over een eigentijdse pelgrimsroute van 136 kilometer rondom Nijmegen. Prachtige tocht door afwisselende natuur met bossen, heide, heuvels en vennen. Dus je hoeft niet helemaal naar Santiago de Compostella. (juli 2017)

 

 

'Politically necessary'
“This film deserves the widest distribution.” Heel blij met deze positieve recensie in het Amerikaanse magazine ‘CounterPunch’ over onze documentaire ‘Ketermaya’. Centraal staan kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp in Libanon. Op donderdag 16 maart is de film te zien in New York tijdens het Socially Relevant Filmfestival. “Ketermaya is both inspiring and politically necessary in a time of growing demonization of Muslim people.” (maart 2017)

 

Recensie Counter Punch
  live action painting

Live action painting
Mijn collega van de Vrouwenschool kunstenaar Yette Rohde maakt fantastisch werk. Hier een filmpje dat ik van haar maakte tijdens een performance 'live action painting'. Wil je ook een keer zo'n show bijwonen? Dat kan. In maart exposeert ze in Galerie Notre Dame des Arts in Ubbergen. Elke zondag rond 15 uur kun je haar in actie zien. (maart 2017)

 

 

Twee prijzen in één week
Onze documentaire Ketermaya is eind januari op twee filmfestivals in de prijzen gevallen. Op het Peloponissos-Kalamata Doc Fest in Griekenland kreeg de film de publieksprijs voor beste internationale documentaire. Twee dagen eerder werd Ketermaya uitgeroepen tot beste lange documentaire door de kinderjury van het Diritti a Todi filmfestival in Italië. Daar ben ik best trots op.
Bijzonder was dat het festivalpubliek via een Skype-verbinding in gesprek ging met de Syrische kinderen van het vluchtelingenkamp in Ketermaya. (februari 2017)

 

 

Ketermaya on tour
Nog niet in Nederland te zien, maar wel in veel andere landen: Ketermaya, de documentaire van Lucas Jedrzejak waaraan ik vorig jaar heb meegewerkt.
Eind januari draait hij in Italië op het Human Rights International Film Festival Diritti a Todi en twee dagen later in Griekenland tijdens het Peloponnisos-Kalamata Doc Festival. Daarna is Ketermaya nog te zien in Belfast, Servië, Moskou en Polen.
De film vertelt het verhaal van het dagelijks leven van kinderen in een Syrisch vluchtelingenkamp in Libanon.

Kijk hier naar de trailer.
(januari 2017)  

 

Ketermaya trailer

 

   

Beelden van ouderen
Welk beeld heb je van ouderen en ouderdom? Over die vraag voerden vier zorgmedewerkers van ZZG zorggroep een gesprek met een van hun cliënten. Dat leverde mooie verhalen op. De vier cliënten, varierend in leeftijd van 78 tot 95, praatten openhartig over hun leven en de toekomst.
De korte film die ik hiervan maakte, stond binnen ZZG zorggroep centraal tijdens de Week van Reflectie in de zorg.
(november 2016)  

 

 

Hbo-v'ers: redder van verpleeghuiszorg?
Verpleeghuizen leunen te veel op laag opgeleid personeel, zo was een van de conclusies van de IGZ in een onderzoeksrapport. Verzorgenden en mbo-verpleegkundigen zouden de steeds complexer wordende ouderenzorg niet langer alléén aankunnen.
De inzet van meer hbo-verpleegkundigen wordt vaak gezien als dé oplossing voor betere kwaliteit van zorg in verpleeghuizen. Maar is dat terecht? En hebben hbo'ers wel trek in dit werk?

Voor het septembernummer van Nursing schreef ik hierover een artikel. (september 2016)

 

Cover Nursing september

 

 

flyer Ketermaya

 

Ketermaya in première!
De documentaire over een Syrisch vluchtelingenkamp in Libanon, waar ik afgelopen najaar camera- en edit-werk voor heb gedaan, is klaar!

Vanuit het perspectief van drie kinderen laat regisseur Lucas Jedrzejak zien hoe Syrische families er het beste van proberen te maken in een kleinschalig vluchtelingenkamp.

Op 26 juni gaat 'Ketermaya' in première tijdens het
East End Film Festival
in Londen.
(juni 2016)

 

 

 

Nieuw telefoonnummer

Stuk Producties is vanaf nu te bereiken op een mobiel telefoonnummer:
06 - 105 45 839.

Het vaste nummer is nog tot 20 juni 2016 belbaar. Daarna ben ik alleen op het bovenstaande mobiele nummer te bereiken. (juni 2016)

 

 

Bikey en bokaal FFN

Kijk hier naar het filmpje (3 min).

 

 

Bikey winnaar Fiets Film Nacht!
Onze stopmotion film 'Bikey' is door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Fiets Film Nacht 2016. Daar ben ik heel blij mee!
De film laat de avonturen zien die het stoere zadellampje Bikey beleeft op zijn tocht door het Arnhemse Spijkerkwartier. De jury sprak van een origineel staaltje filmkunst en vond dat de aandoenlijke Bikey je helemaal meeneemt in zijn wereld.

Als beloning gaat Bikey 'on tour' in tien Gelderse filmhuizen als onderdeel van de Cinema al Giro. Hij is te zien in onder andere Arnhem, Doetinchem, Wageningen en Apeldoorn. In Nijmegen is Bikey op het grote doek te zien op vrijdag 6 mei tijdens een speciale openluchtvertoning op het Mariënburgplein bij Lux.
Ook wordt het filmpje in het buitenland vertoond tijdens het festival I Bike Budapest.

Zie ook een artikel in De Gelderlander. (april 2016)

 

 

 

Bikey
Samen met ontwerpster Jet de Bruijn ben ik druk bezig met een korte stop motion film over Bikey, een avontuurlijk lampje dat is gemaakt van fietsonderdelen. Het filmpje gaat in 'première' tijdens de Nijmeegse Fiets Film Nacht op zaterdag 16 april. Binnenkort ook te zien op deze site!

 

 

Bikey ontmoet fiets

 

 
cover Hersenbeest

Hersenbeest
Hoe kun je als mens een instrumentarium ontwikkelen waarmee je jezelf bestudeert, en desondanks objectiviteit claimen? Dat is de vraag die oud-Stuk-collega Marjan Slob onderzoekt in haar verkennende essay Hersenbeest. Filosoferen over het brein en de menselijke geest. Hersenwetenschap is mooi en opwindend, vindt Marjan, maar stuit ook op de grenzen van haar kunnen. 'Meten' wordt vaak verward met 'objectiviteit'. Het vocabulaire van de geesteswetenschappen kan een waardevolle aanvulling bieden.

Kijk hier naar de boektrailer die ik maakte. (maart 2016)

 

 

Verpleegkundigen en vluchtelingen
"Soms zie je dingen die je liever niet ziet: littekens van mishandelingen of beschietingen, sporen van stokslagen of brandwonden." Annemarie van Houte is een van de verpleegkundigen die in het decembernummer van Nursing vertelt over haar werk met vluchtelingen. Net zoals Tom Zeekaf, die op het strand van het Griekse eiland Lesbos vluchtelingen opving. "In overvolle bootjes komen ze aan land, getraumatiseerd voor zich uitstarend, of euforisch omdat ze het gered hebben. Soms weten ze van gekkigheid niet wat ze moeten doen." (december 2015)

 

Opvang in de regio
Net terug van twee weken filmen in Libanon, waar ik samen met filmmaker Lucas Jedrzejak heb gewerkt aan de voorbereiding van een documentaire over een Syrisch vluchtelingenkamp. Want wat is dat nou, 'opvang in de regio'? Hoe ziet het er uit? En wat vinden de Libanezen van de toestroom van zoveel Syriërs in hun kleine land? (november 2015)


 

Vrouwen in de robotsamenleving
Vijftig procent vrouwen in de techniek, voor minder doen we het niet. En maak van programmeren een verplicht vak in het onderwijs. Dat zijn twee ambitieuze doelen die voortkwamen uit de Prinsjesdagborrel van Atria. “Meer vrouwen in de techniek is niet alleen een kwestie van emancipatie, het is ook van economisch belang.” Lees hier mijn volledige verslag. (september 2015)

 

 

E-health voor gehandicapten
Online hulpverlening wordt al jaren toegepast in de GGZ. Maar is het ook inzetbaar voor mensen met een verstandelijke beperking? En zo ja, hoe dan? Zorgorganisatie Siza voert een pilot uit om mensen met een handicap meer regie te geven over hun behandeling. "Minder woorden en meer beeld is wat ze nodig hebben." Voor Zorgvisie ICT schreef ik hierover. (augustus 2015)

 

 


Katja Linders
Katja Linders, coach voor focus en rust, wil gaan vloggen. Samen hebben we haar eerste video gemaakt, waarin ze kort vertelt wie ze is en wat ze doet. (juni 2015)

 

 

Webfilms
Steeds vaker maak ik films voor websites. In plaats van geschreven woorden gebruik ik nu ook bewegende beelden om een verhaal te vertellen of interviews te maken. Zo doe ik verslag van bijvoorbeeld een conferentie, een discussie, een activiteit of een dienst. Op mijn youtube-kanaal staan enkele voorbeelden. (december 2014)

 

 

 

De EU en vrouwen
Wat doet de EU voor vrouwen? Hoe kan 'Europa' zorgen voor meer gendergelijkheid? Een week voor de Europese verkiezingen organiseerde Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, het internationaal debat 'Make Europe better for women'. Veel samenwerken, alert blijven en lobbyen is het terugkerend devies. Lees meer in mijn verslag. (mei 2014)

 

 


E-book online
Het is er, ons boek over de geschiedenis van de thuiszorg!
Je kunt Zuster over de vloer gratis downloaden op www.stichting-else.nl

Lees alles over de pionier in de wijkverpleging Sien van Hulst, bisschoppelijke fietsverboden voor nonnen, tbc-krasjes op scholen, het strenge 'rust, reinheid en regelmaat' uit de kraamzorg, demonstraties en de Witte Woede, tijdschrijven en stopwatchzorg.

Veel lees- en kijkplezier!

 

cover zuster over de vloer
 

Economische zelfstandigheid vrouwen
Teren Nederlandse vrouwen te veel op de zak van hun man? Bijna de helft van de vrouwen in Nederland kan nog altijd niet volledig in haar eigen bestaan voorzien. Wat moet er gebeuren om de economische zelfstandigheid van vrouwen – juist in tijden van crisis – te bevorderen? Deze vraag legde ik voor aan de emancipatiewoordvoerders van vier politieke partijen. Hun reacties staan op de website van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. “Anno 2013 zouden we het normaal moeten vinden om de eigen broek of rok op te houden”, vindt Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA). (september 2013)


 

 

 

Zuster over de vloer, thuiszorg toen en nu
Het voorschrift rust, reinheid en regelmaat in de kraamzorg. Het verplichte tbc-krasje op school. Verpleging aan huis voor chronisch zieken. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met thuiszorgorganisaties. Of met hun voorgangers zoals het Wit-Gele Kruis en het Groene Kruis.

Het boek Zuster over de vloer, thuiszorg toen en nu vertelt het verhaal van de geschiedenis van de zorg aan huis. Vanaf het prille begin toen sociaal bewogen artsen kruisverenigingen oprichtten om ‘behoeftige gezinnen’ thuiszorg te bieden. Tot aan de stormachtige professionalisering van de thuiszorg na 1945, en de invoering van stopwatchzorg en tijdschrijven in de jaren negentig. Het boek vertelt ook het verhaal van de vrouwen (en enkele mannen) die het werk uitvoerden. Historische hoofdstukken wisselen we af met persoonlijke verhalen en karakteristieke foto’s.

Ik schreef dit boek samen met collega Eva Rensman, in opdracht van stichting Else, die het erfgoed van de kruisverenigingen beheert. Het boek verschijnt in digitale vorm op 24 september, de dag van de thuiszorg. Het e-book kun je vanaf dan gratis downloaden op www.stichting-else.nl.
(september 2013)

 

 

Wensen en grenzen in de geneeskunde
Een total body scan, bètablokkers om de examenangst te onderdrukken, keizersnede op verzoek of een ooglidcorrectie. Allemaal voorbeelden van ‘wensgeneeskunde’. Maar is hier nog wel sprake van geneeskunde? Moeten er grenzen aan worden gesteld? Heeft het zin om in Nederland een MRI-scan op verzoek te verbieden als het over de grens wel kan? En wie betaalt al die dure, niet-noodzakelijke zorg? Vragen die aan bod kwamen tijdens een symposium van de afdeling medische ethiek en filosofie van het ErasmusMC en het Centrum voor Ethiek en Gezondheid. Ik maakte een verslag voor hun website. (februari 2012)

 

 

Dag van de thuiszorg
Op 27 september, de Dag van de Thuiszorg, presenteert de Landelijke Stichting Beheer Kruiswerk (LSBK) het boek ‘Van kruiswerk tot thuiszorg’, geschreven door Jan Huige. Het historische werk gaat in op de ontwikkeling van het kruiswerk in 1946-1990, en verhaalt over zusters op solexen en fusieperikelen van groene, gele en oranje kruizen. Begin dit jaar was ik druk met de eindredactie van dit boek, nu eindelijk het zichtbare resultaat. (augustus 2011)


 

Zelf pijn te lijf gaan
Wat als pillen tegen de pijn niet helpen? Kun je dan ook nog iets zelf doen? Ja. Pijn kun je op verschillende manieren bestrijden. In de Gezondheidsgids van Plus Magazine maakte ik een overzicht: van tai chi tot visualisatie, en van acupunctuur tot autogene training. Pijndeskundige Marion Giesberts: ‘Een goede pijnbehandeling gaat uit van meer dan alleen de lichamelijke factor.’ (juni 2011)

 

 

Emanciperen op eigen kracht
Het nieuwe emancipatiebeleid legt de verantwoordelijkheid voor het bereiken van een gelijkwaardiger samenleving meer neer bij vrouwen (en mannen) zelf. Minister Marja van Bijsterveldt ziet niets in quota of van hogerhand opgelegde regels. “Ik werk liever van onderaf, door aan te sluiten bij initiatieven van mensen zelf. Zo spreek je de kracht en het talent van mensen aan.” Lees het interview op pag 6 en 7.
(mei 2011)

 

 

EPD: ja of nee?
Het Elektronisch Patiënten Dossier is nog niet ingevoerd, maar heeft wel al veel discussie opgeleverd. Moet je er nu voor zijn, of tegen? In de Argumentenwijzer EPD heeft het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) alle voor- en nadelen op een rijtje gezet. Ook staat er informatie in over het in opkomst zijnde Persoonlijk Gezondheidsdossier (PGD), een medisch dossier dat je zelf digitaal kunt bijhouden. Lees wat deskundigen vertelden tijdens de presentatie van de Argumentenwijzer in het verslag dat ik van de bijeenkomst maakte. (februari 2011)

 

 

Dubbele loyaliteit
Vasthouden aan het oude, en het nieuwe omhelzen. Dat is de meest positieve strategie om kinderen uit etnische minderheden op te voeden. Eenzijdige aanpassing aan de dominante cultuur is destructief voor het kind, zegt onderzoeker Trees Pels. “Het is hoogst onverstandig migrantenkinderen te dwingen om te kiezen voor óf de Nederlandse cultuur óf de cultuur van hun ouders. Dat geldt trouwens ook voor volwassenen.” Een interview in E-Quality Magazine. (december 2010)


 

Multitasken in de verpleging
Prioriteiten stellen in je werk. Drukbezette verpleegkundigen zullen wel moeten. Maar welke zaken doe je eerst, en welke kunnen wachten? ‘Soms is het zo druk dat je niet de zorg kunt bieden die je nodig vindt.’ Voor het septembernummer van Nursing sprak ik met een aantal verpleegkundigen en ethici over dit onderwerp. (september 2010)


 

Jaarverslagen TU Delft
Vers van de pers, het jaarverslag met de highlights van de TU Delft in 2009. Met interviews met wolkenexperts, de leider van de nieuwe afdeling bionanoscience Cees Dekker, en filosoof Jeroen van den Hoven die vindt dat technologie niet zonder reflectie kan. Ik heb er weer met veel plezier aan gewerkt. Net zoals aan het sociaal jaarverslag waarin de medewerkers centraal staan. (juni 2010)

 

 

Autorijden en medicijnen
Goed nieuws voor mensen met lichte dementie, een beroerte, chronisch hartfalen en slaapstoornissen. Ze mogen in veel gevallen weer terug achter het stuur. Door voortschrijdend inzicht en doordat ziektes beter kunnen worden behandeld of onder controle gebracht, zijn de regels omtrent medische rijgeschiktheid versoepeld. In de Gezondheidsgids van Plus Magazine schreef ik hierover een artikel. (mei 2010)

 

 

Met alle macht
Hoe kun je als burger of maatschappelijke organisatie invloed uitoefenen op politiek beleid? Kenniscentrum E-Quality publiceerde er een handzaam boekje over met allerlei praktische tips en adviezen. Ik schreef de interviews met politici, bestuurders en beleidmakers. (maart 2010)

 

 

ICT in de zorg
Zorg-tv, de health buddy, screen-to-screen-zorg: de technologie rukt op in de verpleegkundige praktijk. Dat is hard nodig om efficiënter te kunnen werken. Maar niet iedereen is van deze ontwikkeling gecharmeerd. Gaat al die techniek niet ten koste van het persoonlijk contact met de patiënt? In Nursing vertellen drie verpleegkundigen over hun ervaringen. (november 2009)


 

Emancipatie schiet niet op
Het emancipatiebeleid van het kabinet zet weinig zoden aan de dijk, vindt Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks). "Er moet echt een tandje bij." Tijdens het Algemeen Overleg Emancipatiebeleid kruiste ze de degens met verantwoordelijk minister Plasterk. Die vindt juist dat het de goede kant uit gaat. “Het gaat weliswaar traag, maar er speelt zich een stille revolutie af. Vrouwen stoppen niet meer met werken als ze kinderen krijgen.” Lees het verslag over economische zelfstandigheid, vrouwen aan de top en studerende moeders. (oktober 2009)


 

 

 

 

 

Jubileum Vrouwenschool
Van radicaal feministisch in de jaren 80 tot sociaal geëngageerd anno nu. De Nijmeegse Vrouwenschool kent een bewogen geschiedenis. Om haar 30e verjaardag te vieren is er op zaterdag 26 september een receptie voor (oud)leden, vrienden en andere geinteresseerden.
De Vrouwenschool is een woon- en werkpand van en voor vrouwen. Sinds 2005 is het kantoor van Stuk Producties erin gehuisvest.

 

 

 

Jaarverslagen TU Delft
Ze zijn er weer, de jaarverslagen van de TU Delft. Voor de derde keer op rij schreef ik alle teksten voor zowel het sociaal jaarverslag als de highlights (het publieksjaarverslag). Een heerlijke klus waar je flink je tanden in kunt zetten. Met veel interessante onderwerpen zoals de wondere wereld van de kwantummechanica, de ontwikkeling van Science Port Holland en de geavanceerde looprobot Flame. (juli 2009)

 

  Wereldvrouwen winnaar!
Het Nijmeegse project Wereldvrouwen heeft op 19 februari de prijs Man/Vrouw van de Wereld gewonnen. Dit is een prijs van OneWorld voor mensen die zich inzetten voor een betere wereld. Dat dat niet altijd ver weg hoeft te zijn, bewezen Helen Arenz en Debora Heijne. Zij zijn de initiatiefnemers van een succesvolle leerwerkplaats voor allochtone vrouwen in Nijmegen. Vorig jaar schreef ik teksten voor hun website en flyer.
Gefeliciteerd! (februari 2009)
 

 




Nieuwe webtekst haptotherapie

Een nieuw jasje had de website van ITH, een opleidingsinstituut voor haptotherapie, al. Maar de tekst was wel nog oud.
Die heb ik de afgelopen weken stevig herschreven, in nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Dat was voor beide partijen inspirerend. De reacties van zowel docenten als studenten zijn enthousiast.

Kijk voor het resultaat op www.ith-haptonomie.nl
(januari 2009)

 

 

 

Zelfstandig wonen voor autistische jongeren
“Hier blijf ik nog heel lang wonen”, zegt Taco van Haarlem over zijn nieuwe studio in de Clophaemer.
De Clophaemer is een kleinschalige woonvorm voor jongeren met een autistisch stoornis en een normale begaafdheid. Met wat begeleiding overdag kunnen de jongeren zelfstandig wonen. Een woonvorm met deze opzet was er tot voor kort nog niet. Het project is een initiatief van een aantal ouders en kreeg steun van Alleato, een Utrechts adviesbureau voor sociale vraagstukken. Ik schreef erover in hun nieuwsbrief Allee (pag 6+7). (december 2008)


 

Pijn na een operatie
Pijn na een operatie is niet alleen onaangenaam, het staat ook een snel herstel in de weg. Daarom is het zaak om de pijn zo snel mogelijk onder controle te krijgen. In Plus Magazine een artikel over wat patiënten kunnen doen om de pijn na een operatie in de hand te houden. (november 2008)


 

Nieuwe gezinnen
Ouders die gaan scheiden moeten gereedschap in handen krijgen om problemen bij hun kinderen te voorkomen. Dat zei minister Rouvoet tijdens de presentatie van het onderzoeksrapport 'Nieuwe gezinnen' van kenniscentrum E-Quality. "We moeten de gevolgen van een scheiding voor kinderen niet onderschatten." Rouvoet nam begin september het eerste exemplaar van het rapport in ontvangst. Van die bijeenkomst maakte ik een verslag voor de Matters (pag 3+4) en de website van E-Quality. (september 2008)

 

 

Jaarverslag TU Delft
In 2007 stond duurzame energie centraal op de TU Delft. En dat blijft de komende tijd ook zo. De technische universiteit wil meewerken aan oplossingen voor wereldvraagstukken als klimaatverandering, groeiende verkeersstromen en voedseltekorten. ‘Onze ingenieurs hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid.’
Lees het in het highlights jaarverslag 2007, waarvoor de TU Delft mij inschakelde. Ook schreef ik wederom de teksten voor het sociaal jaarverslag. Twee stevige, maar leuke klussen. (juli 2008)


 

Wereldvrouwen
Eind mei is de Nijmeegse leerwerkplaats Wereldvrouwen officieel geopend. Allochtone vrouwen krijgen hier een steun in de rug om hun talenten te ontplooien. Ze verzorgen multiculturele catering, maken kostuums voor theatergezelschappen en geven wereldse kookworkshops. Dat maakt de stap naar een betaalde baan of een eigen bedrijf makkelijker. Doel is om in drie jaar tijd 60 vrouwen verder te helpen.
Wereldvrouwen is een initiatief van Helen Arenz en Debora Heijne. Ik schreef de teksten voor hun website en flyer. (juni 2008)


 

E-Quality 10 jaar
E-Quality, een van mijn vaste opdrachtgevers, bestaat 10 jaar. Het Haagse kenniscentrum verzamelt feiten en cijfers over emancipatie, gezinsbeleid en de multiculturele samenleving. Doel: de overheid bewust maken dat beleid verschillend kan uitpakken voor verschillende doelgroepen.
In een interview blikt directeur Joan Ferrier terug op 10 jaar strijd voor een geëmancipeerde samenleving (Matters, pag 6+7). ‘Het belangrijkste is dat we een koppeling maken tussen gender en etniciteit. Dat is onze kracht.’ (mei 2008)


 

Hoe kan mijn website vlotter?
‘Mijn website heb ik zelf gemaakt, maar mag wel wat vlotter. Kun jij me een paar tips geven?’ Met die vraag kwam MarieOdiel van Rhijn, eigenaar van een opleidingsinstituut voor gedragstherapie, bij me. Ik gaf haar advies hoe ze met een paar eenvoudige ingrepen de structuur van haar website kon verbeteren. (januari 2008)


 

Emancipatienota: er ontbreekt iets
De emancipatienota van minister Plasterk is wel ambitieus, maar niet concreet genoeg. Dat vindt Mariëtte Hamer, emancipatiewoordvoerder van de PvdA. In het decembernummer van E-Quality Matters (pag 6+7) laten ook de woordvoerders van CDA, SP en VVD zich mild-kritisch uit. De politieke partijen zijn vrij eensgezind in hun commentaar: het is goed dat er überhaupt een emancipatienota is, maar er ontbreekt nog het een en ander aan. (december 2007)


 

Masters Universiteit Utrecht
De Universiteit Utrecht heeft haar website vernieuwd. De informatie over haar 197 masterprogramma’s staat nu overzichtelijk bij elkaar in één portal. Mijn bijdrage hieraan bestond uit het redigeren van de webteksten van dertig masters in de geesteswetenschappen. Leuk werk! (oktober 2007)

 

 

Jaarverslag TU Delft
De afgelopen maanden ben ik veel bezig geweest met de opzet en het schrijven van het sociaal jaarverslag van de TU Delft. Een gevoelige klus, want 2006 was een jaar van reorganisatie met veel veranderingen voor het personeel. Het resultaat oogstte lof van de opdrachtgever: ‘Veel meningen uit diverse hoeken. De verhalen zullen veel medewerkers goed doen. Deze formule leent zich voor herhaling’. (augustus 2007)

 

 

Signalering kindermishandeling
Kinderen met een gebroken arm, een kapotte neus, blauwe plekken of brandwonden. Niet elke arts op de spoedeisende hulp ziet hier een potentieel slachtoffer van kindermishandeling in. Daarom werken zeven ziekenhuizen in de provincie Utrecht samen aan een effectieve signalering van kindermishandeling. In de nieuwsbrief van Alleato schreef ik hierover een artikel. (juli 2007)

 

 

Negen fouten bij nordic walking
Te gretig van start gaan. Of overdreven grote stappen nemen. Nordic walking kent veel beginnersfouten. Bij een verkeerde techniek liggen blessures op de loer. Hoe voorkom je die?
In Plus Magazine geeft Marco Maas, de nordic walking-goeroe van Nederland, een korte techniekles. De foto's bij het artikel zijn van Frank Muller. (juni 2007)


 


foto: Frank Muller www.zorginbeeld.nl

 

 

Obesitas in de zorg
Professionals in de zorg komen het steeds vaker tegen: cliënten met overgewicht. Hoe gaan ze daarmee om? En vooral ook: hoe zorgen ze ervoor dat ze tijdens de verzorging van zware cliënten niet door hun rug gaan? ‘Je moet het hebben van trucjes’, zegt verzorgende Betsie Engels in Tijdschrift voor Verzorgenden. (april 2007)

 

 

Vrouwen met ballen
Hoe krijg je meer vrouwen aan de top? Wat is vrouwelijk leiderschap eigenlijk? Vragen die tijdens internationale vrouwendag (8 maart) aan bod kwamen tijdens een druk bezochte bijeenkomst van het vrouwennetwerk van Deloitte. Na een paar inspirerende voordrachten en een pittige discussie konden de Deloitte-medewerksters penalties schieten op het 'heilige' gras van de Rotterdamse Kuip. Ik deed mee en schreef een verslag voor het personeelsblad van Deloitte. (maart 2007)


 

 

De alfahulp
Sinds de invoering van de WMO op 1 januari zijn ze weer in beeld: de goedkope alfahulpen. Ze poetsen en strijken, maken bedden op en doen de afwas. Maar wat minstens zo belangrijk is: ze bieden mensen een luisterend oor. Is de alfahulp een dom dweiltje of een onderschatte professional? Lees het in Tijdschrift voor Verzorgenden. (januari 2007)

 

Arbeidsparticipatie vrouwen stagneert
De cijfers van de Emancipatiemonitor 2006 zijn overduidelijk: slechts 54 procent van de Nederlandse vrouwen heeft een baan van twaalf uur of meer. De arbeidsparticipatie stagneert, streefcijfers lijken onhaalbaar. Dat baart het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zorgen. Half december organiseerde het ministerie daarom een conferentie met als centrale vragen: hoe krijgen we meer vrouwen aan het werk? En vooral: hoe zorgen we ervoor dat ze meer uren gaan werken? Voor emancipatieweb.nl schreef ik een korte impressie en een uitgebreid verslag van de conferentie. (december 2006)


 

Sociale Krant
Wat zijn de meest urgente sociale problemen in de provincie Utrecht? En wat kan de provincie hieraan doen? Zowel deskundigen als burgers hebben hierover hun ideeën kunnen spuien tijdens een reeks debatten. Hun suggesties bepalen mede de inhoud van de Sociale Agenda van de provincie Utrecht voor de jaren 2007 en 2008. Ik schreef de teksten voor de Sociale Krant (pdf-bestand): met impressies van de debatten en korte interviews met burgers. (december 2006)


 

Loungen in het ziekenhuis
Een krantje met croissantje bij het ziekenhuisontbijt, gratis met de taxi naar de polikliniek, of een fles champagne om de geslaagde operatie te vieren? Luxe in het ziekenhuis lijkt een trend te worden. Zelfs een verblijf in een tophotel om te herstellen van een heupoperatie is tegenwoordig mogelijk. Voor het novembernummer van Plus Magazine schreef ik een informatief artikel over deze ontwikkelingen. (november 2006)


 
Winnaar spellingtest
Wiegeliedje of wiegenliedje? Jij skate of jij skatet? De bezoekers van onze open dag braken zich het hoofd over de nieuwe spelling. Vier mensen eindigden ex aequo op onze taaie spellingtest: ze hadden elk maar drie fouten! De winnaar die we hieruit hebben getrokken is Els van den Broek uit Nijmegen. Zij krijgt als beloning het boekje Geef de spelling wat speling van Jan Renkema. Gefeliciteerd!

Carla Bal onthulde tijdens de open dag het nieuwe ''werkersbord'' van de bedrijven in de Vrouwenschool.

 

 


Open dag Vrouwenschool
Altijd al eens willen weten waar Stuk Producties precies is gevestigd? Kom dan naar de open dag van de bedrijven in de Nijmeegse Vrouwenschool. De Vrouwenschool is een woonwerkpand voor vrouwen in een voormalig klooster aan de Dominicanenstraat 6 in Nijmegen. Op zondag 8 oktober zetten veertien vrouwelijke ondernemers hun deuren open. Van 14.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers zich vermaken met workshops, exposities en demonstraties. De bedrijfsactiviteiten variëren van acrobatiek tot journalistiek en van accordeonreparaties tot pianoles. Ook Stuk Producties heet iedereen van harte welkom een kijkje te komen nemen. Doe bijvoorbeeld mee aan een korte clinic nieuwe spelling!

 

 

 

Seksverzorgende
Seksverzorgende is een nieuwe beroepsgroep in de wereld van de verzorging. Want waarom zouden chronisch zieken wel hulp kunnen krijgen bij wassen, aankleden en toiletgang, maar niet bij seks? “Vaak hebben ze nog nooit de lichamelijke warmte van een ander gevoeld”, zegt seksverzorgende Nicolette. Hoog tijd om taboes te doorbreken, vindt ook Flekszorg, het bureau dat bemiddelt in sekszorg. Lees het artikel dat ik hierover schreef voor het septembernummer van Tijdschrift voor Verzorgenden. (september 2006)


 

Wereldburgers
Veel Nederlanders willen meer dan alleen een girootje invullen voor een goed doel: ze zetten zelf een ontwikkelingsproject in het buitenland op. Een honderdtal van deze wereldburgers kwam 31 oktober bij elkaar tijdens een symposium van de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling en Internationale Samenwerking (NCDO). Ze zetten zich in voor projecten in Midden en Oost Europa, zoals een weeshuis in Oekraïne of klaslokalen in Rusland. Ik schrijf een verslag van het symposium. Half januari komt de publicatie uit. (oktober 2005)

Profielwerkstukken
Hoe spoor je DNA-mutaties op? Is aspartaam een veilige kunstmatige zoetstof? Onder welke omstandigheden maken wasmiddelen het beste schoon? Dit zijn vragen die middelbare scholieren het afgelopen jaar hebben beantwoord in hun profielwerkstuk. Met hulp en begeleiding van de Universiteit Utrecht deden ze experimenten en schreven ze hun onderzoeksverslag. Stuk Producties interviewde een tiental scholieren voor de vernieuwde werkstukwebsite van de Universiteit Utrecht. (juli 2005)